Image for Ohrovt

Ohrovt Brassica oleracea

Spada v botanično družino križnic oz. družino Brassicae (Brassica oleracea) in ga tradicionalno jedo kot zelenjavo v Evropi, obeh Amerikah, Afriki in v večjem delu Azije.

Ohrovt je že od prazgodovine ustaljen del prehrane Severnoevropejcev in je bil do zgodnjega srednjega veka ena najpogostejših zelenjadnic. Tako kot številni drugi člani družine križnic je bil tudi ohrovt, zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov, cenjen predvsem v težkih zgodovinskih obdobjih. Ravno zaradi tega je med drugo svetovno vojno britanska vlada s kampanjo »Kopljite za zmago« spodbujala njegovo gojenje in uživanje.

V Pukki ekološka semena kalimo tri dni, dokler se ne pojavijo mladi in živahni poganjki, ki jih nato sušimo z zamrzovanjem, s čimer ohranimo njihovo visoko vsebnost glukosinolata. Ti zdravi zeleni poganjki se najbolje izkažejo v naših Čistilnih zelenih hranilih.